Få hjälp vid nacksmärtor

Det finns många olika orsaker till nacksmärtor. Dock är vissa orsaker vanligare än andra, och exempel på sådana är dålig hållning, stress, muskelinflammation eller skada.

Om du upplever nacksmärtor är det viktigt att först få en diagnos från en läkare eller en sjukgymnast. På det sättet kan du säkerställa att du får rätt behandling.

Ibland kan något så enkelt som att byta huvudkudde lösa problemet och du kan i många fall hitta din hjälp online.

Värme och kyla

En av de vanligaste behandlingsmetoderna är att använda värme eller kyla för att lindra smärtan. Värme kan mjuka upp musklerna och lindra spänningar. Kyla kan reducera inflammation och svullnad. Du kan använda en värmekudde för att värma nacken. En ispåse fungerar bra för kylbehandling.

Stretching och styrketräning

Samtidigt som tillfällig värme- och kylbehandling kan du också pröva stretching och styrketräning. Genom att sträcka ut och stärka musklerna i nacken kan du förbättra din hållning och minska spänningar. Exempel på övningar är att vrida på huvudet från sida till sida. Därefter kan du prova att luta huvudet bakåt och framåt. För att stärka musklerna i nacken är en effektiv övning att ligga på rygg och lyfta huvudet från golvet för att sedan släppa ner det igen. Därefter kan du upprepa detta så många gånger du känner att du orkar.