Vad innebär cystoskopi?

Att genomgå en cystoskopi är en medicinsk behandling där en läkare undersöker insidan av din urinblåsa. Det här gör läkaren med hjälp av ett speciellt instrument, ett så kallat cystoskop. Ett cystoskop är ett slags tunt rör som låter läkaren på ett säkert sätt föra in en kamera i urinblåsan.

Tillfällen när du kan behöva genomgå cystoskopi

Den här typen av behandling kan en läkare använda för att både diagnostisera och behandla flera olika typer av problem. Det kan vara urinvägsinfektion, blod i urinen och andra typer av urinvägsbesvär. Under behandlingen kan läkaren även ta ett vävnadsprov för att undersöka närmare. Du kan också behöva en cystoskopi för att undersöka eventuell förstoring av prostatan.

Behandlingsprocessen

När du gör en cystoskopi får du lokalbedövning. Undersökningen gör därför inte ont, men en del kan känna ett obehag. Efter att bedövningen har börjat verka för läkaren in cystoskopen genom urinröret och in i urinblåsan.

Den här typen av undersökning är inte farlig på något sätt och går ganska fort att genomföra. Det brukar vara färdigt på bara några minuter. Efteråt kan det svida lite, men det brukar gå över efter ungefär ett dygn. När behandlingen är färdig kan du ofta gå hem direkt. Läs mer online om cystoskopi och hur behandlingen går till.