Ge upp rökningen en gång för alla

Att sluta med en ovana som att röka kan verka som ett projekt som ser ut att misslyckas innan du ens har börjat. Vanligtvis för att det finns tusentals vittnesmål om hur svårt eller oöverstigligt det kan vara. Först måste du göra klart för dig om det handlar om dig själv eller andra. Att andra misslyckats med att sluta röka är inget argument som avgör att även du skulle misslyckas. Det var ditt eget beslut att börja röka en gång i tiden, och det är du själv som bestämmer när det är dags att sluta. Vad som sedan är viktigt är du verkligen håller dig till beslutet att sluta röka.

Alternativ till rökning

Mental träning är ett effektivt sätt att hålla sig till beslutet. Det går ut på att man själv gör en omfokusering och medvetet tar steg för att ta kontrollen över sitt röksug. En viktig del är den mentala förberedelsen innan man slutar. Det är viktigt att inte bara sluta tvärt utan att ställa in sig på en viss dag och på att processen tar vid därefter.

För många behövs ett substitut till rökningen, och e-cigaretter är en uppstickare på marknaden som har hjälpt många att sluta röka. Du får till viss del behovet av att röka tillgodosett – men utan negativa hälsokonsekvenser. Att testa e-cigg för att sluta röka kan därför vara en bra idé – du hittar det till exempel på SmokeSmart. E-cigaretten är ingen definitiv lösning men du blir ju av med en hel rad negativa bieffekter från tobaksrökningen.

Spara på att sluta röka

Ett tips kan vara att sätta de pengar du tidigare köpt cigaretter för åt sidan till till ett visst ändamål – exempelvis en resa, kontantinsatsen till en bostadsrätt eller bara något extra du vill unna dig. Varje gång du funderar på att köpa cigaretter måste du då ta ställning till vad som är viktigare: att tillfälligt tillfredsställa ditt röksug eller att kunna ta den där resan till Brasilien? Denna motivation tillsammans med den mentala träningen kan ge goda resultat.