Se till att du kan träna

 

Träning är inte bara viktigt för vår hälsa. Det är också en viktig del av vårt välbefinnande. Trots det är det många som avstår från träning, frivilligt eller ofrivilligt. Många känner att det är svårt att hitta tiden, andra att de inte vet var de ska börja.

Planera träning

Den bästa träningen är såklart den träningen som blir av. Men för att hålla igång träningen krävs både disciplin, rutiner och mål. Skriv in dina träningspass i kalendern eller skapa ett översiktsdokument över kommande träning. Uppdatera dokumentet i början av varje månad eller vecka och pricka regelbundet av avklarade träningspass. Om det känns tungt kan du börja med att planera in ett pass i veckan. En annan bra regel är att aldrig låta det gå mer än två dagar mellan träning.

Glöm inte återhämtning

Många gör misstaget att gå ut för hårt när de väl kommer igång. Men forskning visar att återhämtning är minst lika viktigt som själva träningen. Se därför till att planera in dagar för vila. Om du har ett slitigt eller stillasittande jobb jämte träningen kan det också vara skönt att avlasta kroppen mellan träningsdagar. Här kan du ta hjälp av till exempel massagebollar eller ryggstöd. Fundera över hur du varvar ner och försök hitta det som kan hjälpa dig.