Fördomen kring fetma

Sverige blir allt fetare. Vi är en bra bit från att vara i samma liga som England eller USA men vi närmar oss 20 % av befolkningen. Vad gör övervikten med vårt psyke?

Ta död på fördomarna

Att vara överviktig eller fet kommer med en del fördomar och stigma. Det är inte okej och tyder på en lat person utan självdisciplin. Även fast vi vet att detta inte är fallet i för många, är det ett seglivad fördom som många överviktiga får leva med. En svår fråga är att avgöra vad som är självförvållat och vad som beror på gener och biokemiska orsaker.

Författaren Göran Greider anser att fetma får inte fortsätta vara en okej fördom:

Att tanklöst skämta om fetma eller uppröras över att en fet person tar upp hela sätet på bussen kan åtminstone principiellt jämställas med att någon blir förbannad på eller föraktar en rullstolsbunden eller en synskadad

Med ett samhälle där vi hela tiden pratar om hälsa, kost och träning blir den som är överviktig genast satt i underläge. De duger inte i det svenska samhället och varje snedsteg i form är som om de uppfyller fördomen.

Hitta metoder till viktminskning

För många kan det bero på gener och i miljön, inte genom självförvållade val där man varit väl medveten av vilka konsekvenser det kommer att få. Hormonet Leptin reglerar vår aptit och har man inte tillräckligt mycket av hormonet kommer man inte att få samma mättnadssignaler som andra. Att övermedicinera kan också leda till övervikt som en biverkning. För dem som inte kan gå ned i vikt eller har svårt att göra det, kan en fettsugning vara den bästa lösningen. Vi har alla en samling fettceller som krymper och expanderar beroende på vårt leverne. Genom att fettsuga sig tar man bort fettcellerna permanent och ökar chansen att den plutande magen eller de stora låren inte kommer tillbaka.

Att arbeta med sig själv

Växer du upp med överviktiga föräldrar är det nästan dubbel så stor risk att du själv blir överviktig. Det sitter i de ärva generna, plus att föräldrarna inte håller goda matvanor vilket ärvs ned genom miljön till dig. Övervikt är också ett symptom hos människor som har utsatts för sexuellt utnyttjade och vuxit upp under besvärliga familjeförhållande. Vårt eget psyke jobbar emot oss tillsammans med vår genetik.

Att vara tjock, fet eller överviktig kan ha fler orsaker än att man gillar mat och sötsaker. Det gäller att arbeta bort fördomar kring övervikt och att gå till botten till varför just hen är överviktig. Om man inte hjälper till att bota eller reglera de underliggande orsakerna, kommer personen aldrig att nå en normalvikt och hålla den. Har man hitta en metod som passar för att gå ner i vikt så gäller det att kunna skaffa sig motivationen att hålla i den viktnedgång som kommer.