Massage och hjärnan

Det har länge funnits förespråkare för alla de positiva aspekterna av massage. Och många menar att massage inte bara är något för kroppen utan även för hjärnan.

Som en behandlingsmetod är massage något människor har använd så tidigt som 3 000 fvt. Detta är något man lärt sig från gravmålningar från antika Egypten och skrifter från antika Kina. Vi har också bevis för utvecklandet av tidiga massagetekniker i Indien och Japan.

I antikens Grekland och Rom var massage ett väldigt vanligt verktyg för både behandling av fysiska problem och lindring av smärta. I de tidiga olympiska spelen fick de tävlande tydligen massage innan de tog till fältet och från romarrikets tid kan vi läsa hur Julius Caesar tog med sig sin personliga massör när han reste.

Ordet massage kommer för övrigt från arabiska massah, som betyder samma sak, och i gamla arabiska skrifter har vi även hittat beskrivningar av massage. En persisk läkare vid namn Avicenna skrev bland annat om massagens hälsosamma effekter. Avicennas många böcker lästes även i alla delar av Europa under medeltiden.

Modern massageterapi som används av professionella yrkesterapeuter har sin grund i de tekniker som utvecklades av Per-Henrik Ling i början på 1800-talet. Men idag har man så klart utvecklat dessa tekniker en hel del och upptäckt nya därtill.

Massage som terapi är något som utforskats en hel del, och fortsätter att göras. För bara några år sedan dök det upp en svensk studie som visade att massage kan hjälpa att minska både stress och ångest.

Detta ger ju också ytterligare belägg utöver bara de rent kroppsliga för något som som företagsmassage att vara en tjänst somliga kan välja att erbjuda sina anställda. Det är trots allt många som idag rapporterar att de regelbundet upplever höga nivåer av stress. Och medan vi människor är ganska duktiga på att hantera kortvarig stress är långvarig eller kronisk stress något som kan ha allvarliga konsekvenser.