När huden blir en last

En vacker hy är många gånger förknippas med hälsa och skönhet, med för dem som inte haft lika tur i gen-lotteriet är huden något som kan skapa mycket ångest och stress. Men det finns hjälp att få, man kan göra stora förbättringar som kan stärka självförtroendet även hos dem som dras med större problem.

Rosacea är en hudsjukdom är ger rodnader i ansiktet, inte sällan kring ögon, näsa och mun. För den som drabbats kan det vara mycket besvärande och genant. Problemen gör också huden allmänt känslig för alla typer av påfrestningar så det är inte helt lätt att hantera eller behandla. Ett sätt att hålla problemen i schack är att rengöra med parfymfria tvålar och se till att inte slarva med återfuktning, dermashoppen har ett bra utbud av hudvård som kan passa även känslig hy. Men lider du av rosacea så bör du undvika exempelvis peeling som kan irritera huden i onödan. Även specialkost kan lindra dina besvär så kontakta sjukvården för att få möjlighet att se över dina behandlingsalternativ.

Akne är också ett mycket vanligt problem, många av oss lider av sjukdomen en period under tonåren till följa av ojämna hormonnivåer, men sen brukar det i regel läka ut. Men för vissa är Akne något som kommer och går under stora delar av livet och som kan kännas mycket genant. Många förknippar Akne med oren hy, men det är inte sant, akne beror på inflammationer i våra talgkörtlar som uppstår när man producerar mer talg en vanligt i kombination med att man har en typ av bakterie som är överaktiv. För acnebesvär finns det massvis med åtgärder som du kan ta till för att förbättra din hy. Tvätta den två gånger om dagen, se till att återfukta men inte med för det kräm. Serum och peeling kan också hjälpa dig att tömma och minska porerna.