Är plastikkirurgi okej?

Att plastikoperera sig är en relativt vanlig företeelse. Det sker hundratusentals behandlingar och ingrepp varje år i Sverige och vissa metoder har funnit i över 20 år och ger fortfarande bra resultat. Men det finns också ett stort stigma till skönhetsoperationer. Om du själv är missnöjd med något på din kropp, hur ska du ställa dig till tanken att göra ett ingrepp?

Fördomen om fetma har vi behandlat tidigare på den här sajten och det är lika vanligt idag som för flera årtionden sedan. Därför är det många som drar sig från att välja fettsugning eftersom de inte vill avslöja att de betalar pengar för att bli smalare istället för att äta mindre. Det känns som man medger att man inte har någon självdisciplin och köper en lösning istället. Detta är inte sant och en seglivad myt. En fettsugning är inte för personer som är gravt överviktiga, det är ett sätt att skapa konturer och former och ta bort små fettdepåer som varken träning eller diet verkar bita på. Du kan inte fettsuga dig smal.

Sedan kräver en skönhetsoperation stor självreflektion. Är det nödvändig eller finns det annat du kan testa först? Behöver du kanske prata med någon om ditt ingrepp och få hjälp att arbeta med självkänslan innan du gör den? Om du anser att du gillar dig själv och skulle bli lyckligare av skönhetsingreppet, så finns det ingen som ska stoppa dig! Lär dig att bemöta fördomar och hur du hanterar en diskussion om det skulle dyka upp frågor och funderingar.