Hormoner – kroppens kommunikatörer på cellnivå
Hur kroppen fungerar är delvis fortfarande dolt i dunkel, men genom forskning har man kommit fram till att hormoner kommunicerar med kroppens celler för att bromsa eller stimulera en process som cellen har behov av. Allt beror på hormonets sammansättning vad som påverkas i cellen och vilka celler som påverkas av ett specifikt hormon.
Man har sett att hormoner påverkar förbränning av fett, immunförsvaret och musklernas tillväxt till exempel och är väldigt viktig för en hel del funktioner i kroppen. Hur produktionen av hormoner fungerar i kroppen, påverkas av så väl motion som kost och även vårt känslomässiga och mentala mående.
Vid exempelvis graviditet sker stora förändringar i hormonbalans, då specifika hormoner förbereder kroppen för olika stadier under graviditeten. Exempel på dessa hormoner är progesteron, som till exempel hjälper till att reglera sammandragningarna. Samma hormon höjer också kroppstemperaturen under de första tre graviditetsmånaderna. Relaxin i samverkan med progesteron och örstrogen, hjälps åt för att mjuka upp bäckenets ledförbindelser. Hormonet relaxin finns i äggstockarna i graviditetens slut.
Hormoner tar sig fram i kroppen framförallt via blodomloppet. Hormoner tillverkas i de endorkina organen som är bland annat hypofysen, njurarna, sköldkörteln, bukspottskörteln, testiklarna, äggstockarna och hjärnan. Primärt består hormoner av enzymer och proteiner och fungerar oftast som signalsubstanser, men det finns också signalsubstanser som inte är hormoner.