Fysisk aktivitet och mental hälsa

Vi har länge vetat att kroppen mår bra att få röra på sig. Men att det även finns positiva mentala aspekter av detta är något som är förhållandevis ny information. Studie på studie har dock påvisat att ett psykiskt välbefinnande kan hjälpas mycket av fysisk aktivitet.

En del av dessa studier har specifikt fokuserat på depression och funnit att motion och träning kan för personer med mild till måttlig depression vara minst lika effektiv som farmakologisk behandling med antidepressiva medel. En av de tydligaste tecknen på detta är att endorfiner frigörs när vi tränar, vilket ger oss en känsla av välbefinnande och lycka.

Detta är också anledning till varför träning kan vara effektivt för personer som upplever ångest. Men för dem fungerar träning även som en distraktion från de negativa tankebanor man ofta hamnar i när man känner ångest.

En mer vardaglig mental hälsobov de flesta av oss är bekant med, stress, kan också hjälpas av träning. Än en gång kommer endorfinerna in i bilden, men det är inte allt i detta fall. Under stress kan man ofta känna att kroppen är stel, spänd eller upplever annan fysiologisk respons. Träningen kan då fokusera på att aktivera muskler som efter träning känns mer avslappnad.

Ett minimum för att uppnå de positiva effekterna av träning verkar vara omkring 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan. Detta behöver dock inte vara högintensiva träningspass som lämnar en helt utmattad efteråt. Bara något så enkelt som en rask promenad kan vara nog för att känna denna effekt.

Har man någonsin känt stress, ångest eller något annat som får ett att känna sig nere är detta ett tillfälle då man bör försöka att aktivera sig själv. Så dra på träningskläderna, eller köp dem om du är utan, och ge dig ut på en promenad, löprunda eller till gymmet och plocka upp en skivstång eller ett par hantlar och träna bort det som annars tynger ned dig.